Artikel
6 februari 2025
Afbeelding

Als onderdeel van de strijd tegen klimaatverandering is het cruciaal om te begrijpen waar de uitstoot van broeikasgassen vandaan komt. Door ze in te delen volgens scopes 1, 2 en 3 kunnen bedrijven hun milieu-impact beter beoordelen en geschikte reductiestrategieën ontwikkelen. 

De verschillende scopes en hun specifieke kenmerken: 

  • Scope 1: directe emissies
    Dit zijn emissies die rechtstreeks worden geproduceerd door de activiteiten van het bedrijf. Hieronder vallen bijvoorbeeld emissies die verband houden met de verbranding van brandstoffen in de boilers, ovens of voertuigen die het bedrijf beheert. Deze scope valt volledig onder de verantwoordelijkheid van het bedrijf, waardoor het vaak het startpunt is voor reductie-inspanningen.
     
  • Scope 2: indirecte energiegerelateerde emissies
    Deze emissies zijn afkomstig van de productie van elektriciteit, warmte of stoom die het bedrijf koopt voor zijn activiteiten. Hoewel ze buiten de faciliteiten van het bedrijf plaatsvinden, zijn ze direct gekoppeld aan het energieverbruik en kunnen ze daarom worden toegeschreven aan de activiteit van het bedrijf.
     
  • Scope 3: emissies van de waardeketen
    Scope 3 omvat alle andere indirecte emissies, die in twee categorieën vallen:
     
    • Upstream: emissies die verband houden met leveranciers, grondstoffen, logistiek en zakenreizen van werknemers.
    • Downstream: emissies die worden gegenereerd door het gebruik en het einde van de levensduur van de producten of diensten van het bedrijf.
      Dit deel is vaak het meest complex om te analyseren, maar ook het meest omvangrijk. Soms vertegenwoordigt het wel 90% van de totale CO2-voetafdruk.

De inzet van de FEBEG-leden

Energieproducenten en -leveranciers, leden van FEBEG, spelen een centrale rol in de energietransitie. Als spelers aan de bron richten zij hun inspanningen op hun eigen emissies (scopes 1 en 2) en helpen zij hun klanten om hun eigen emissies te verminderen.

Vermindering van eigen emissies: scopes 1 en 2

FEBEG leden investeren fors in :

  • Efficiëntere technologieën om de energie-efficiëntie van hun installaties te verbeteren. 
  • De ontwikkeling van hernieuwbare energie, om hun afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. 
  • Initiatieven om hun industriële processen koolstofvrij te maken, zoals de toepassing van groene waterstof of koolstofafvang en -opslag (CCS).

Deze acties verminderen niet alleen hun directe voetafdruk, maar geven ook het goede voorbeeld.

Klanten ondersteunen: een gezamenlijke aanpak

FEBEG leden ondersteunen hun klanten, of het nu KMO's, grote bedrijven of fabrikanten zijn, bij het behalen van hun klimaatdoelstellingen. Hiervoor zijn een aantal hefbomen nodig:

Gespecialiseerd advies en ondersteuning
Onze leden bieden geavanceerde expertise om mogelijkheden voor energie-efficiëntie en geschikte koolstofarme oplossingen te identificeren. Deze aanbevelingen kunnen energieaudits of gepersonaliseerde overgangsplannen omvatten.

Co-investering en financiering door derden
Ze nemen actief deel aan decarbonisatieprojecten, zoals:

  • Installatie van zonnepanelen op industriële locaties.
  • Ontwikkeling vaninfrastructuren voor groene waterstof, met name voor het aandrijven van wagenparken of industriële processen.
  • Implementatie van energiebeheersystemen (PMS) om het verbruik in realtime te optimaliseren.
  • Ondersteuning van initiatieven om transport en logistiek koolstofvrij te maken.

Power Purchase Agreements (PPA)
Deze langetermijncontracten bieden klanten een stabiele en voorspelbare levering van hernieuwbare energie, verminderen hun Scope 2-voetafdruk en ondersteunen de ontwikkeling van groene energie.

Een actieve bijdrage aan de energietransitie

Dankzij deze tweeledige aanpak - hun eigen uitstoot verminderen en tegelijkertijd hun partners helpen om die van hen te verminderen - spelen FEBEG leden een cruciale rol in het koolstofvrij maken van waardeketens. Ze helpen ook het concurrentievermogen van de Belgische economie te versterken door duurzame, innovatieve en toegankelijke energieoplossingen aan te bieden.

De uitdagingen van Scope 3 emissies tonen aan dat de energietransitie een gedeelde verantwoordelijkheid is, die een nauwere, transversale samenwerking vereist tussen alle spelers: energieproducenten, industrie, bedrijven overheden en consumenten.

Lees meer over dit thema: