Om de behoefte aan regelbare capaciteit in het elektrische systeem beter te begrijpen, kijken we even in de achteruitkijkspiegel.
De recente stormen die over ons land raasden, waren enerzijds een zegen voor de productie van windenergie, die een recordhoogte bereikte. Echter, boven een bepaalde windniveau worden de windturbines automatisch in veiligheidsmodus stilgezet. Deze uitzonderlijke gebeurtenis vond plaats op 18 februari op het hoogtepunt van de storm "Eunice" voor de Belgische kust. Alle offshore-windturbines gingen van een bijna maximale productie op basis van een nominale capaciteit van 2,2 GW tot niets in enkele tientallen minuten. Gelukkig was deze schok voorzien en ingepland door de transmissienetbeheerder en de marktspelers.
Wat volgt is een analyse van het jaar 2021. We kijken naar de minimum- en maximumdekking van het elektriciteitsverbruik door intermitterende hernieuwbare energiebronnen:
- Het minimum werd waargenomen op 24/12/2021 om 22.00 uur, toen 185 MW aan hernieuwbare energieproductie (wind + PV + kleine biomassa) werd geproduceerd voor een totaal verbruik van 8.478 MW. Een RES-dekking van nauwelijks 2,2%.
- Het maximum werd waargenomen op 21/05/2021, toen 6.666 MW aan hernieuwbare energieproductie (wind + PV + kleine biomassa) actief was voor een totaal verbruik van 9.778 MW. Een RES-dekking van maar liefst 68,2%.
Zoals uit deze extreme voorbeelden blijkt, is en blijft voldoende regelbare capaciteit van essentieel belang om op elk moment aan de vraag in het totale elektriciteitssysteem te kunnen voldoen.
Gasgestookte centrales zijn, naast andere regelbare capaciteiten (b.v. beheer van vraag en opslag), bijzonder goed geschikt om deze rol te spelen, des te meer wanneer de gevraagde energiehoeveelheden groot en langdurig nodig zijn.