Op basis van de richtlijnen voor staatssteun heeft de Europese Commissie onlangs zes capaciteitsmechanismen, die zijn ingevoerd in België, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Italië en Polen, goedgekeurd. De Commissie is van mening dat deze mechanismen belangrijk zijn om de continuïteit van de energievoorziening te waarborgen, maar wil dat ze elke vorm van concurrentievervalsing op de energiemarkt vermijden. Deze capaciteitsmechanismen bestaan reeds voor ongeveer de helft van de Europese bevolking (het Verenigd Koninkrijk, waarvan het capaciteitsmechanisme al eerder was goedgekeurd, niet meegerekend).
Er werden drie verschillende soorten capaciteitsmarkten goedgekeurd: strategische reserves (DE, BE), marktwijde capaciteitsmechanismen (IT, PL) en regelingen voor vraagbeheer (FR, GR). Voor de Europese Commissie zijn deze verschillende capaciteitsmechanismen aanvaardbaar op voorwaarde dat het probleem duidelijk wordt gekwantificeerd, het mechanisme van tijdelijke aard is, de mededinging gegarandeerd is en de verschillende capaciteitsbronnen aan de aanbestedingen kunnen deelnemen.
FEBEG is het met de Europese Commissie eens dat de strategische reserve niet het geschikte mechanisme is dat tijdig investeringen in nieuwe capaciteiten kan stimuleren om zo de energietransitie te vergemakkelijken.