Het was erg warm deze zomer! Dat was niet slechts een indruk. De gemiddelde temperaturen in juli en augustus 2018 waren respectievelijk 15% en 7% hoger dan in dezelfde maanden in 2017. Volgens voorlopige cijfers van de netbeheerders lijkt de hittegolf een aanzienlijke impact te hebben gehad op het gas- en elektriciteitsverbruik.
Wat gas betreft, is het verbruik op de distributienetwerken (segment van de particulieren en de tertiaire sector) in juli met 6% gedaald en in augustus met 5% ten opzichte van vorig jaar. In de zomer staat de verwarming uit en is het verbruik vooral te wijten aan de productie van warm water en industriële processen op distributienet. Zowel een lager verbruik aan warm water als een hogere ingangstemperatuur van het water (waardoor minder warmte moet toegevoegd worden om de gewenste temperatuur te bereiken) of een combinatie van dergelijke effecten kunnen hiervan aan de oorsprong liggen.
De totale belasting van de elektriciteitsnetten steeg in juli met 6,5% en in augustus met 3,4% (tegenover 2017). Meerdere factoren beïnvloeden het elektriciteitsverbruik en het betreft hier het verbruik van alle klantensegmenten, inclusief de industrie. Gezien de sterke stijging van de temperaturen is een deel van deze stijging wellicht toe te schrijven aan het toegenomen verbruik van alle koelsystemen, zoals koelkasten, airconditioning, enz.
Minder gas, meer elektriciteit tijdens de hittegolf, maar logischerwijs ook veel meer elektriciteitsproductie door zonnepanelen. Deze is in juli 2018 met 40 % gestegen en in augustus 2018 met 26 % (tegenover 2017). We zien dus dat zowel het energieverbruik als de energieproductie sterk beïnvloed worden door de seizoensgebonden factoren en door zeldzame uitzonderlijke weersomstandigheden, zoals deze zomer.