Brussel, 5 november 2024
FEBEG waardeert het gedetailleerde werk van de transmissienetbeheerders voor gas en elektriciteit dat het belang onderstreept van een duidelijke energievisie op lange termijn. FEBEG verwelkomt de resultaten van deze aanvullende studies, die veel gemeenschappelijke bevindingen bevatten.
Elektrificatie: speerpunt van de energietransitie
Beide studies zijn het eens over de sleutelrol die elektrificatie speelt bij het realiseren van de energietransitie. Sterker nog, hoe hoger het aandeel elektrificatie, hoe lager de totale kosten van het systeem. De lage koolstofinhoud van deze energiedrager en de uitstekende energie-efficiëntie van het eindgebruik maken het de natuurlijke speerpunt van de energietransitie. Het elektriciteitsverbruik zal aanzienlijk toenemen, wat vraagt om langetermijnsignalen die massale investeringen in productiefaciliteiten mogelijk maken, maar ook in de juiste dimensionering van netwerkinfrastructuren (DSO en TSO), o.a. om de energie-invoer te transporteren die naar verwachting snel zal groeien (elektronen & groene moleculen).
Elektrificatie is misschien niet de enige optie voor bepaalde sectoren
Elektrificatie alleen zal niet alles oplossen. Studies wijzen op een zekere behoefte aan koolstofvrije moleculen, die vooral nodig zijn om de koolstofuitstoot in de industrie en in bepaalde transportsegmenten te verminderen. FEBEG benadrukt dat het belangrijk is om alle opties open te houden om de decarbonisatiedoelstellingen tegen de laagste maatschappelijke kosten te bereiken.
Flexibiliteit is de sleutel tot een energiemix die grotendeels bestaat uit hernieuwbare energiebronnenDe studies benadrukken het cruciale belang van het ontwikkelen van flexibiliteit en het in stand houden van een capaciteitsmarkt (CRM) in een steeds volatielere energiecontext. Beheer van de vraag, evenals opslagoplossingen - zoals batterijen, pumped storage , enz. - en flexibele productie zullen essentieel zijn om het evenwicht van het systeem te bewaren en onder alle omstandigheden aan de vraag te voldoen.
Voorrang voor hernieuwbare energie
Gezien de vaak lagere kosten, de mogelijkheid om fossiele brandstoffen te vervangen en de (relatieve) bijdrage aan energieonafhankelijkheid, moeten hernieuwbare energie en de financiële, operationele en juridische (vergunningen) facilitering ervan een topprioriteit zijn. De overheid moet zich ook meer inspannen om het publieke draagvlak voor deze strategie te vergroten.
Alle spelers in het energie-ecosysteem raadplegen
Aangezien de twee auteurs van deze studies nationale en internationale transmissiesysteembeheerders zijn, is het essentieel om hun conclusies dieper te analyseren. De energiesector is complex en omvat vele andere spelers zoals distributienetbeheerders, producenten, leveranciers, prosumenten en verschillende soorten klanten. Andere belanghebbenden zullen deze bevindingen moeten verfijnen. Het is cruciaal dat het hele energie-ecosysteem wordt geraadpleegd bij de ontwikkeling van nationale en regionale decarbonisatiestrategieën.
Marc Van den Bosch, directeur-generaal van FEBEG: "De studies van Elia en Fluxys zijn een waardevolle voedingsbodem voor het debat over decarbonisatiestrategieën. Overheden kunnen er inspiratie uit putten en de nodige afwegingen maken om een decarbonisatiestrategie te ontwikkelen die vanuit maatschappelijk oogpunt de beste verhouding tussen efficiëntie, prijs en bevoorradingszekerheid biedt.FEBEG beveelt aan om de energieproductie op ons eigen grondgebied te maximaliseren, zodat het land, zijn burgers en zijn bedrijven voldoende controle over hun energievoorziening behouden”.
--------------------------------------------
Over FEBEG
FEBEG, de federatie van Belgische elektriciteits -en gasleveranciers, vertegenwoordigt de producenten van elektriciteit, de handelaars en leveranciers van elektriciteit en gas evenals de laboratoria in de elektriciteits- en gassector. FEBEG heeft 43 effectieve leden, die rechtstreeks circa 7.400 personen te werk stellen en een omzet van om en bij de 34,7 miljard EUR vertegenwoordigen (2023).
Perscontacten :
Marc Van den Bosch, General Manager en woordvoerder FEBEG
marc.vandenbosch@febeg.be I +32 2 500 85 80 I +32 497 30 98 79
Stéphane Bocqué, Communication Manager van FEBEG
stephane.bocque@febeg.be I +32 (0)2 500 85 85 I +32 475 75 19 66