
De Vlaamse regering heeft beslist dat onshore windenergie opnieuw investeringszekerheid krijgt. Daarmee geeft ze gevolg aan de vraag van de sector. Het gebrek aan investeringszekerheid werd in opdracht van FEBEG en VWEA, eind december 2023, al in kaart gebracht door studiebureau 3E.
Dat vertaalde zich ook op het terrein. De investeringen in bijkomende capaciteit in 2023 en 2024 waren, met respectievelijk 19 en 12 nieuwe turbines, het laagste van de afgelopen 10 jaar. Daardoor dreigde de Vlaamse winddoelstelling om 2,8 GW windenergie te realiseren tegen 2030, in het gedrang te komen. Om die te halen, moet er, naast het behoud van het huidige windpark, ongeveer 167 MW aan windenergie per jaar worden ontwikkeld. Daarbovenop moet jaarlijks ongeveer 80 MW van de bestaande windturbines worden vervangen.
Windenergie op land komt in alle studies voor een toekomstig energiesysteem naar voor als een no-regret optie. Bovendien zorgt windenergie voor een daling van de groothandelsprijzen, die vooral ten goed komt aan de industrie.
Oversubsidiëring is daarbij uit den boze, verduidelijkte Vlaams energieminister Melissa Depraetere. “Als de aankoopprijs van windmolens terug zakt en exploitanten meer krijgen voor hun stroom op de markt, gaat de steun terug naar beneden. We geven niet meer dan nodig is om de investeringen rendabel te maken.”
Het systeem van groenestroomcertificaten is sinds de invoering heel erg geëvolueerd in de richting van de nieuwe “bijpascontracten” en door het gehanteerde concept wordt oversubsidiëring vermeden. Het is bovendien de bedoeling dat de ondersteuning lager moet zijn dan de opbrengst voor de klant door de daling van de groothandelsprijzen.
Tegelijk besliste de Vlaamse regering ook dat het huidige system van ondersteuning nog maximaal vier jaar zal duren. Mogelijk wordt het nadien vervangen door een bijpascontract (CfD, Contract for Difference). Ook hierrond hebben FEBEG en VWEA reeds studiewerk laten verrichten door 3E, waarbij de verschillende modellen van bijpascontracten in kaart werden gebracht.
General manager Marc Van den Bosch van FEBEG toont zich tevreden met de beslissing van de Vlaamse regering. «Hoe meer wind in het elektriciteits-systeem, hoe lager de marktprijzen voor de verbruikers, en hoe minder gevoelig onze klanten zijn voor de internationale prijsschommelingen van ingevoerde energiebronnen.»