Artikel
4 oktober 2024

Eurelectric, waarvan FEBEG lid is, heeft zojuist haar “Power-Barometer 2024” gepubliceerd
Feiten en cijfers die vaak verrassend zijn. Een transversale en continentale kijk op de energietransitie en de rol die elektrificatie daarin speelt.
 

Enkele hoogtepunten van deze editie 2024:

  • Geen enkele andere sector decarboniseert sneller dan elektriciteitsopwekking. Dit plaatst deze energiedrager in de voorhoede van het koolstofvrij maken van de Europese economie. Elektrificatie blijft de prioriteit om het energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Het aandeel van fossiele brandstoffen in het totale eindverbruik van energie daalt, maar langzaam.
     
  • Paradoxaal genoeg is het elektriciteitsverbruik in Europa de afgelopen tien jaar gestagneerd, tegen een achtergrond van toegenomen energiezuinigheid en -efficiëntie, maar helaas ook de vernietiging van de industriële vraag naar elektriciteit. NB: Daarentegen is marktaandeel van elektriciteit in dezelfde periode structureel gegroeid in China.
     
  • Hernieuwbare energiebronnen domineren nu duidelijk de Europese elektriciteitsproductiemix (50% van de productie in de eerste helft van 2024). We zullen echter alle cleantechnologieën nodig hebben als we de EU-doelstellingen willen halen.
     
  • Volatiele en soms negatieve prijzen op kortetermijngroothandelsmarkten (spotmarkten) vormen een probleem voor investeerders (o.a. in HEB). We moeten overstappen op langetermijncontracten en CfD's om deze markten aan te vullen en investeringen veilig te stellen.
     
  • De industrie heeft een bewezen potentieel voor elektrificatie. Momenteel is echter slechts 4% van de industriële procesverwarming geëlektrificeerd. De elektrificatie van de industrie in het algemeen stagneert op 33%, terwijl 66% binnen bereik ligt.
     
  • De elektrificatie van het vervoer maakt een moeilijke groeiperiode door. Om de doelstellingen voor 2030 te halen, moet de Europese industrie betaalbare modellen leveren, vooral in het middensegment. We moeten onze inspanningen verdubbelen om oplaadinfrastructuren te implementeren (AFIR-implementatie).
     
  • Elektriciteit, de meest koolstofarme energiedrager, wordt paradoxaal genoeg ook het meest belast. Er is een nieuw evenwicht nodig ten koste van koolstofintensievere energiebronnen, o.a. om de inzet van zeer efficiënte warmtepompen te stimuleren, die momenteel stagneert.
     
  • Netwerken moeten de energietransitie begeleiden of zelfs voorafgaan. Er zijn aanzienlijke investeringen nodig, maar deze kunnen worden beperkt door op bepaalde investeringen te anticiperen en meer flexibiliteit voor de netwerken te implementeren.
     

Om de transitie te versnellen en de EU-doelstellingen voor 2030 te halen, beveelt Eurelectric de 4 'i's'-strategie aan: Implementatie; Investeringszekerheid; Infrastructuurontwikkeling; Industrie-elektrificatie.
 

FEBEG is het in grote lijnen eens met deze diagnose, die evenzeer van toepassing is op ons land en onze Regio's, die in het hart van Europa liggen en uiterst afhankelijk zijn van wettelijke, regelgevende, economische en geopolitieke ontwikkelingen binnen de Europese Unie.
 

Download hier de volledige, gedetailleerde “Power-Barometer 2024 ” (85 slides) voor meer cijfers en perspectieven.