Artikel
19 september 2024
Afbeelding

In 2018 besloot Nederland om in 2030 te stoppen met de export van zogenaamd arm aardgas, voornamelijk uit het Groningenveld.
Omdat de regio gevoelig is voor aardbevingen die verband houden met deze operatie, werd besloten om een einde te maken aan de operatie en dus aan de export.

Een aanzienlijk deel van de Belgische klanten - 1,6 miljoen - werd toen vanuit Nederland van dit arm gas (L-gas) voorzien.

Als gevolg daarvan moesten de TNB en de gasdistributienetbeheerders hun infrastructuur aanpassen en moesten de betrokken klanten de compatibiliteit van hun installaties controleren en soms laten aanpassen/regelen om over te schakelen op rijk gas (H-gas). De betrokken klanten waren voornamelijk gevestigd in de provincies Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant, Waals-Brabant, Luik, Henegouwen, Namen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Deze omschakeling, die begon in 2018, zou lopen tot 2029. Maar de DNB's hebben sneller vooruitgang geboekt dan verwacht. 
De omschakeling van alle betrokken klanten naar rijk gas (H-gas) was voltooid aan het einde van de zomer van 2024, 5 jaar eerder dan gepland.

Tot voor kort vormde Nederlands arm gas een belangrijk deel van de aardgasinvoer in België. Het is vervangen door rijk gas geïmporteerd uit Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, Qatar en de Verenigde Staten. Voor hetzelfde volume gas heeft rijk gas een hogere calorische waarde dan arm gas.