Verwarming en koeling zijn goed voor ongeveer de helft van onze totale energiebehoefte. Tot de dag van vandaag worden onze gebouwen vooral individueel verwarmd. Als u weet
dat er tijdens zowat elk productieproces warmte ontstaat, beseft u meteen dat daar een onbenut potentieel verscholen zit. De restwarmte van de industrie kan u hergebruiken.
Aanvullend zijn hernieuwbare warmtebronnen zoals warmtepompen erg bruikbaar.
Uw keuzes als lokale overheid
- Samen met bedrijven kan u uitzoeken welke stabiele warmtebronnen er in uw gemeente bestaan. Met restwarmte kan u voorzien in (een deel van) de warmtevraag in uw gemeente.
- Administratieve diensten, ziekenhuizen of het stedelijk zwembad zijn gebouwen met een grote warmtevraag. Ook hier kan u een voorbeeldrol opnemen door te kiezen voor lokale, duurzame warmteproductie.
- Bij nieuwe verkavelingen bestaan er veel meer opties dan de standaardoplossingen voor individuele verwarming: een warmtenet, warmtekrachtkoppeling, een warmtepomp, ...
FEBEG memorandum met het oog op de lokale verkiezingen van 2018
Met het oog op de lokale verkiezingen van 2018 heeft FEBEG een memorandum opgemaakt dat “8 prioriteiten waarmee uw lokaal energiebeleid het verschil maakt” identificeert. De FEBEG leden stellen een partnerschap voor met de lokale overheden om de energietransitie en de klimaatverandering aan te pakken.
Download het volledig memorandum hier (.pdf).
8 prioriteiten waarmee uw lokaal energiebeleid het verschil maakt
- Integreer energie en klimaat in uw bestuursakkoord
- Voer een consistent en eenduidig energiebeleid
- Creëer een lokaal maatschappelijk draagvlak
- Geef de markt ruimte
- Maak werk van energie-efficiënte gebouwen
- Ontwikkel een warmteplan
- Versnel de uitrol van duurzame mobiliteit
- Laat het sociaal beleid het energiebeleid ondersteunen