Waarvoor dient de gegevensuitwisseling?

De energiemarkt is opgebouwd rond prestaties van de netbeheerders en de energieleveranciers die onderling op een vlotte, beveiligde en gestandaardiseerde wijze moeten kunnen communiceren en gegevens uitwisselen teneinde de klanten optimaal te kunnen bedienen.

Het marktmodel vereist bijvoorbeeld het verzamelen van de metergegevens door de distributienetbeheerders die deze dan doorgeven aan de leveranciers, welke vervolgens factureren aan hun klanten. Deze aansluitprotocols worden MIG genoemd. De energietransitie die momenteel aan de gang is, noodzaakt een evolutie.

Eind november 2021 is een nieuw gecentraliseerd gegevensbeheersysteem, MIG 6, van start gegaan. Dit systeem ondersteunt en voldoet aan de nieuwe marktprocessen en moderniseert het berichten- en dataverkeer tussen de partijen (voornamelijk distributienetbeheerders en leveranciers). Bovenal biedt het de klanten een nieuwe ervaring en nieuwe diensten aan.

Afbeelding
Data flows on computer screen - Copyright iStock-673266772

De invoering van een gecentraliseerd clearing house is fundamenteel om de nieuwe marktontwikkelingen te faciliteren. De leveranciers benadrukken het belang van dit eenvormig en transversaal systeem van gegevensuitwisseling voor heel de Belgische gas- en elektriciteitsmarkt.

Marc Van den Bosch, general manager FEBEG

Voordelen voor de klanten

Het nieuwe systeem van central clearing house heeft als ambitie klaar te staan voor de toekomst en aangepast te zijn aan de nieuwe marktvoorwaarden (invoering van digitale meters, individuele elektriciteitsproductie, toename flexibiliteit, vraagbeheer, enz.).

De voordelen voor alle betrokken partijen, o.m. de klanten, zijn talrijk:

  • Concrete en frequente informatie: een betere controle door de klant over zijn verbruik stimuleert de energie-efficiëntie
  • Meer gegevens die worden uitgewisseld, waaronder de lokale productiegegevens (zonnepanelen, micro warmte-krachtkoppeling, enz.) met bijgevolg een transparante uitkering
  • Energiediensten op maat zullen kunnen voorgesteld worden op basis van de analyse van de gegevens en verbruiksprofielen
  • Aanpassing van de vraag in functie van de prijssignalen (dynamische tarieven)
  • Niet meer nodig om aanwezig te zijn voor de meteropname noch om zelf de verbruiksgegevens te versturen

Meerdere van bovenvermelde elementen vereisen de aanwezigheid van een digitale meter. FEBEG is ervan overtuigd dat het systeem van digitale meters zonder twijfel een hefboomeffect zal hebben op de nieuwe mogelijkheden die door het gecentraliseerd Clearing House worden aangeboden.

Het nieuw systeem zal voor de leveranciers efficiëntiewinst opleveren aangezien het de verschillende interfaces die hen momenteel verbinden met de verschillende distributienet-beheerders vervangt door één unieke interface.

Afbeelding
Family cooking in the kitchen - Copyright iStock_000021921554

Interessante links

ATRIAS: de ronde-tafel van de energiemarkt van morgen

Atrias, een onderneming die door de vijf belangrijkste distributienetbeheerders gemeenschappelijk wordt beheerd, speelt de rol van neutraal overlegplatform tussen de distributienetbeheerders en de leveranciers in het kader van de gegevensuitwisseling tussen deze laatsten. Atrias heeft als huidige doelstelling een gecentraliseerd clearing house te realiseren voor de Belgische energiemarkt.

Atrias website