Artikel
25 september 2024
Afbeelding
High Tension Pylon_Copyright_iStock-1321409469.jpg

FEBEG verwelkomt het initiatief van Elia om een uitgebreide studie te publiceren over de bevoorradingszekerheid van België op lange termijn. Dit rapport bevat een routekaart tot 2050. Het is een waardevolle bijdrage aan de discussies over bevoorradingszekerheid (SoS) en de energietransitie. Het benadrukt het belang van het garanderen van een duurzaam, betrouwbaar en competitief energiesysteem, rekening houdend met ambitieuze klimaatdoelstellingen. 

Volgens de conclusies van Elia vereist het bereiken van koolstofneutraliteit tegen 2050 enorme investeringen van de energiesector, niet alleen in hernieuwbare en koolstofarme elektriciteitsproductie, maar ook in regelbare capaciteit om de energiebevoorrading veilig te stellen. FEBEG deelt deze visie en gelooft dat deze investeringen cruciaal zijn om de overgang naar een koolstofarm energiesysteem te ondersteunen.

De centrale rol van de energiemarkt 
FEBEG bevestigt opnieuw dat de energiemarkt het meest effectieve mechanisme blijft om de continuïteit van de energiebevoorrading te garanderen en tegelijkertijd de prijzen voor de consument betaalbaar te houden. Om de nodige investeringen aan te moedigen, is de markt alleen echter niet voldoende. De markt moet worden aangevuld met duidelijke prijssignalen die investeringen in zowel hernieuwbare als regelbare capaciteit aanmoedigen. Mechanismen zoals het CRM (Capacity Remuneration Mechanism) of CfD's (Contracts for Difference) zijn cruciaal voor het aantrekken van kapitaal naar deze sectoren. 

Een kader creëren om investeringen te stimuleren 
Het is essentieel om een positief investeringskader op te zetten. Dit vereist het opzetten van een efficiënt vergunningensysteem, de ontwikkeling van een robuust netwerk dat in staat is om nieuwe productiecapaciteit te integreren, en toegang tot efficiënte financiële markten om investeringen te ondersteunen. Zoals het Draghi-rapport benadrukt, is er een gezamenlijk plan nodig voor het koolstofarm maken van de economie en het concurrentievermogen. De energiesector speelt een centrale rol in dit plan, door te investeren in productiecapaciteit en koolstofarme en betaalbare energie te leveren aan bedrijven, industrieën en huishoudens. 

Naar duurzame, betaalbare, onafhankelijke en veilige energie 
De leden van de FEBEG zijn vastbesloten om hun activiteiten koolstofarm te maken om de klimaatdoelstellingen te halen. Wij roepen regeringen op, zowel op federaal als regionaal niveau, om een geïntegreerde langetermijnvisie voor het Belgische energiesysteem te ontwikkelen, met de Elia-studie als basis voor reflectie. Deze visie zou strategieën voor elektriciteit en moleculen (zoals waterstof) moeten omvatten en combineren, waarbij gestreefd wordt naar een flexibel, controleerbaar systeem tegen de laagste totale kosten. 

Vermindering van de regeldruk om innovatie aan te moedigen 
Tot slot roepen we op tot vereenvoudigde regelgeving. Door de regeldruk te verminderen, kunnen bedrijven in de sector zich concentreren op innovatie, wat essentieel is om winstgevende en duurzame oplossingen te ontwikkelen. Door de sector de ruimte te geven die hij nodig heeft, zal België zich kunnen profileren als leider in de energietransitie en tegelijkertijd betaalbare en veilige energie voor zijn burgers kunnen garanderen. 

Lees meer over dit thema: