Artikel
30 september 2024
Afbeelding
Gas Metters in collective building -Copyright iStock-1356024862

Goed nieuws voor bewoners van niet-sociale woningen met collectieve verwarming die in aanmerking komen voor het sociaal tarief (1): er is een nieuwe sociale premie ingevoerd om hen te ondersteunen. Voortaan kunnen bewoners van gebouwen verwarmd met collectieve verwarmingsinstallaties, zoals een collectieve gasketel, genieten van een sociale tariefpremie voor gas, maar ook voor elektriciteit en verwarmingsnetwerken.

Deze maatregel vult een leemte op: voorheen konden deze huishoudens geen toegang krijgen tot het sociaal tarief via hun energieleverancier omdat de factuur werd opgemaakt op naam van de beheerder van de collectieve installatie.

Deze sociale premie wordt beheerd door de Federale Overheidsdienst (FOD) Economie (je hoeft hiervoor geen contact op te nemen met de leverancier).
Begunstigden kunnen nu financiële steun krijgen in de vorm van een driemaandelijkse premie. Om van deze financiële steun te kunnen genieten, moeten de begunstigden en de beheerders van collectieve installaties echter bepaalde stappen ondernemen.

Acties te ondernemen door bewoners en beheerders

Het verkrijgen van deze premie gaat niet automatisch en daarom is het zo belangrijk dat alle betrokkenen hun verantwoordelijkheid nemen. Het initiatief kan alleen komen van bewoners en beheerders van collectieve installaties.

Voor bewoners is het van essentieel belang en om na te gaan of ze in aanmerking komen en deze aan te vragen. Deze aanvraag kan rechtstreeks online of per post worden ingediend met een speciaal formulier. Het proces is eenvoudig, maar vereist een unieke installatiecode, verstrekt door de beheerder van de collectieve installatie, zoals de Vereniging van Mede-eigenaars.

Beheerders van collectieve installaties (bvb een syndicus, een eigenaar, enz.) spelen op hun beurt een cruciale rol. Zij zijn verplicht om alle in aanmerking komende collectieve aansluitpunten (bv. een collectieve gasketel) aan te melden bij de FOD Economie via het online platform. Dankzij deze aanmelding kunnen de bewoners hun installatiecode ontvangen en hun aanvraag voor de sociale tariefpremie indienen.

Voor meer informatie, kan u de website van de FOD raadplegen.

(1) De toekenningsvoorwaarden zijn vrijwel identiek aan die voor het sociaal tarief, met uitzondering van de begunstigden van categorie 4 (bewoners van bepaalde sociale woningen die zijn uitgerust met collectieve installaties).

Lees meer over dit thema: