Artikel
16 december 2024
Afbeelding

De recente discussie in de Vlaamse pers over de diversiteit aan energieproducten biedt een kans om enkele eigenschappen van de Vlaamse energiemarkt te belichten. FEBEG en haar leden willen benadrukken dat deze diversiteit niet alleen een resultaat is van gezonde marktwerking, maar ook van specifieke kenmerken die Vlaanderen onderscheiden van de andere Belgische gewesten.

Wat maakt de Vlaamse energiemarkt uniek? Eerst en vooral is de digitalisering van de markt hier vergevorderd. De uitrol van digitale meters, gecombineerd met de implementatie van geavanceerde tools zoals de V-test van de VREG, maakt het voor consumenten eenvoudiger dan ooit om producten te vergelijken en te kiezen.

Daarnaast is Vlaanderen, met het grootste aantal energieconsumenten in België, een markt met een aanzienlijke schaalgrootte. Dit stimuleert leveranciers om een breed gamma aan producten te ontwikkelen om aan uiteenlopende behoeften te voldoen (b.v. prosumers, EV-rijders, bezitters van een warmtepomp enz.).

Een ander onderscheidend kenmerk is dat de diversiteit in het aanbod en de hoge mate van concurrentie zich direct vertaalt in de laagste gemiddelde marktprijzen voor gas en elektriciteit in België, zoals blijkt uit de maandelijkse cijfers van de CREG. De elektriciteitsprijs (all-in) is het laagst in Vlaanderen, waar het aanbod het grootst is, en het hoogst in Brussel, waar het aanbod beperkter is.

Dit gezonde concurrentieklimaat stimuleert leveranciers om scherpere prijzen en meer op maat gemaakte producten aan te bieden, wat een voordeel oplevert voor de Vlaamse consument.

Voorbeelden hiervan zijn energiecontracten die specifiek gericht zijn op prosumenten of dynamische prijscontracten. Deze initiatieven ondersteunen de energietransitie en bieden consumenten innovatieve manieren om hun energieverbruik en factuur te optimaliseren.

Het is belangrijk om te weten dat deze diversiteit geen obstakel vormt, maar eerder een bewijs is van de maturiteit van de Vlaamse markt. Dankzij de concurrentie tussen leveranciers kunnen consumenten (meer dan in andere regio’s) profiteren van innovatie en van meer keuzevrijheid. In een wereld waar de energietransitie vraagt om actieve en bewuste consumenten, biedt de Vlaamse markt een stimulerend kader waarin consumenten aangemoedigd worden om zelf de regie te nemen.

FEBEG general manager Marc van den Bosch : “FEBEG nodigt alle stakeholders uit om samen te blijven werken aan een markt waarin diversiteit en innovatie hand in hand gaan met transparantie en gebruiksgemak. De Vlaamse energiemarkt bewijst dat een breed aanbod een kracht is die ten dienste staat van de consument en de energietransitie.”