Artikel
5 november 2024
Afbeelding

De verschillende overheden in dit land rekenen op windenergie op land om hun klimaatdoelstellingen te halen. Toch vielen de investeringen de laatste jaren serieus terug. In Vlaanderen kwamen er vorig jaar maar 19 turbines bij, goed voor een vermogen van 63,3 MW. Dit jaar zal dat volume wellicht nog lager uitkomen.

Hoofdreden voor die matige cijfers is het gebrek aan investeringszekerheid. De ontwikkelaars van windprojecten worden geconfronteerd met stijgende kosten, zowel van grondstoffen, beheer en onderhoud, als van kapitaal. Daarbovenop komen zeer volatiele marktinkomsten. De hogere kost en volatielere marktinkomsten werden gedocumenteerd door een rapport van studiebureau 3E in opdracht van FEBEG, de federatie van Belgische Elektriciteits- en Gasbedrijven, en de Vlaamse Wind Energie Associatie (VWEA). De conclusie is eenduidig: een correct gedimensioneerd steunmechanisme blijft noodzakelijk.

In een vervolgstudie hebben beide sectorfederaties nu mogelijke oplossingen laten onderzoeken. Daarbij werd meer bepaald gekeken naar de mogelijkheden van bijpascontracten (contracts for difference, kortweg CfD’s). Bij een CfD wordt een ‘strike price’ vastgelegd, en wordt het verschil tussen de marktprijs en de strike price gecompenseerd.

CfD’s worden samen met PPA’s (power purchase agreements, lange-termijn energie-aankoopcontracten) door de Europese Commissie gepropageerd als voorkeursoplossingen om de uitrol van hernieuwbare energieprojecten te combineren met lagere prijzen voor de afnemers. Zo heeft Europa het bestaande Waalse ondersteuningssysteem goedgekeurd onder voorwaarde dat het gewest dit tegen 2029 vervangt door een CfD-systeem.

De studie analyseert de voor- en nadelen van 5 types CfD’s (traditionele CfD, capability-based CfD, financiële CfD, yardstick CfD en een hybride financiële CfD), en wijst er ook op dat het tijd vergt vooraleer een dergelijk systeem op poten kan worden gezet.

Daarom dringen zich in tussentijd verbeteringen op aan het huidige ondersteuningssysteem (Onrendabele Top/Bandingfactor, kortweg OT/Bf) tot de overgang naar een structurelere oplossing.

Marc Van den Bosch, general manager van FEBEG: “Het is belangrijk om te komen tot een manier van investeringszekerheid die zowel de belangen van investeerders als consumenten beschermt. Het doel is om de investeringszekerheid in de sector te versterken, en de integratie van hernieuwbare energiebronnen te bevorderen in een veranderende marktcontext.”

Lees meer over dit thema: