Artikel
14 februari 2025
Afbeelding

FEBEG is verheugd dat Vlaams minister van Energie Melissa Depraetere in haar beleidsnota heeft aangekondigd op korte termijn de rendabiliteit van nieuwe windprojecten te willen onderzoeken. In afwachting van een nieuw steunmechanisme, zoals bijvoorbeeld een tweezijdig bijpascontract (2-sided contract for difference), bekijkt ze welke risicodekking binnen het huidige systeem opportuun is voor nieuwe investeringen in windturbines.

De cijfers op het terrein bewijzen dat er momenteel een gebrek is aan investeringszekerheid. In Vlaanderen kwamen er in 2024 amper 12 turbines bij, en in 2023 slechts 19. Daarmee lag de bijkomende capaciteit op het laagste peil van de afgelopen 10 jaar. Voor 2025 wordt geen trendbreuk verwacht. De cijfers steken schril af tegen de ambities van de Vlaamse Regering, die mikt op een geïnstalleerde capaciteit van 2,8 GW windenergie tegen 2030, tegenover 1,8 GW wind vandaag. Dit betekent dat er ongeveer 167 MW aan windenergie per jaar moet worden ontwikkeld. Daarbovenop moet, om het huidige windpark te behouden, jaarlijks ongeveer 80 MW van de bestaande windturbines worden vervangen.

Wind op land heeft aanzienlijke troeven. Uit een recente studie van de CREG valt af te leiden dat voor elke 100 MW wind extra, de prijs op de ‘day-ahead’-markt omlaag gaat met 0,77 euro. Dat komt neer op ongeveer 10 miljoen euro per jaar, en kan, mits er de volgende jaren telkens 100 MW wind wordt gerealiseerd, oplopen tot 60 miljoen euro per jaar voor de Vlaamse bedrijven en gezinnen. Daarnaast kleeft aan lokale energieproductie uiteraard de positieve gevolgen van investeringen en tewerkstelling in eigen land.

Met de onzekere geopolitieke toestand in het achterhoofd, is het ook belangrijk erop te wijzen dat aan import van elektriciteit ook risico’s zijn verbonden. In geval van risicosituaties is die import immers allerminst zeker, noch qua volume, noch qua prijs. Daartegenover wordt de productie van onshore-windenergie in veel gevallen via langetermijncontracten verkocht, waardoor de afnemers hun blootstelling aan prijsschokken kunnen verminderen.

«In de huidige turbulente geopolitiek moeten we in  Europa en België maximaal inzetten op eigen productie. Windenergie speelt hierin een cruciale rol», stelt Marc Van den Bosch, general manager FEBEG. «Windenergie zorgt voor een daling van de groothandelsprijzen. Die komt ook ten goede aan de industrie, die grote nood heeft aan goedkopere energie. Daarom vraagt de windsector investeringszekerheid».

Lees meer over dit thema: