Innovatie & transitie
Duurzaamheid

Business case

Autodelen op het platteland

In Messen, een landelijke gemeente in West-Vlaanderen, maakt de vereniging "Solidariteit voor het Gezin" gebruik van elektrische voertuigen voor haar eigen logistieke behoeften en stelt ze ter beschikking van particulieren buiten haar eigen gebruik periodes.

De vereniging "Solidariteit voor het gezin" heeft onlangs twee elektrische voertuigen aangekocht. Een mooi milieu-initiatief dat een project met een bredere maatschappelijke ambitie verbergt.
Buiten de tijdvensters voor haar eigen logistieke behoeften stelt de vereniging de voertuigen ter beschikking van andere bewoners in een gedeeld voertuigconcept. Een (groene) mobiliteitshulp die welkom is in een gemeente met weinig toegang tot het openbaar vervoer.
De gemeente faciliteerde de installatie van de laadpalen en de hiervoor gereserveerde parkeerplaatsen op het openbare domein naast het gemeentehuis. Het door het energiebedrijf opgezette systeem maakt het laadstation ook toegankelijk voor het publiek. Het maakt het dus mogelijk om andere elektrische voertuigen dan die van de vereniging (lokale of passerende voertuigen) op te laden.
De aanwezigheid van het oplaadstation en de mogelijkheid voor burgers om elektrisch rijden te proberen via het autodelen draagt bij tot de lokale verspreiding van dit soort schone mobiliteit. Dit pilootproject, gefinancierd door de provincie West-Vlaanderen, heeft tot doel het elektrisch carpoolen in een zeer landelijke gemeente te evalueren.
 
#A2D3F3
Donker

Recente cases

Innovatie & transitie

Als eigenaar van 3.700 woningen, heeft de Foyer Anderlechtois een partnerschap aangegaan met een FEBEG-lid om haar energiefactuur en de ecologische voetafdruk van haar gebouwen te verminderen. Het betreft een multi-sites energieprestatiecontract dat op dit vlak een primeur is voor de sociale huisvesting in België.

Innovatie & transitie

De Grote Markt van Brussel is een van de uithangborden van de hoofdstad en wordt bij valavond nog aantrekkelijker. Om aan de duizenden bezoekers een optimaal visuele animatie te kunnen bieden, heeft de stad de belichting van dit UNESCO werelderfgoed patrimonium toevertrouwd aan een energie-partner.

Innovatie & transitie

Met de ondertekening van het Burgemeestersconvenant gingen lokale besturen de uitdaging aan om de klimaatdoelstellingen van de Europese Unie te behalen, en zelfs te overtreffen. Londerzeel en Meise sloegen de handen in elkaar en sloten gezamenlijk een energieprestatiecontract (EPC) af met een private partner. Dit contract zal in aanzienlijke mate bijdragen aan het behalen van de vastgelegde objectieven.