Artikel

De distributienettarieven dalen in Vlaanderen. De eerste stap in een positieve spiraal?

17/12/2018
Eandis aansluitwerken

De  aankondiging door de VREG van lagere distributienettarieven in Vlaanderen is goed nieuws voor de eindklanten. De leveranciers rekenen deze korting 1 op 1 door aan de eindklanten in hun eindafrekening en dit voor het verbruik vanaf 1 januari 2019.  

De VREG, becommentarieert zo de aanzienlijke verschillen in de door de overheid opgelegde lasten op verschillende energiebronnen : “We moeten werk maken van de energietransitie. De kosten voor de openbaredienstverplichtingen worden momenteel vooral doorgerekend via de distributienettarieven voor elektriciteit. Dat druist in tegen de doelstelling om te evolueren naar een koolstofarm systeem dat voor zijn energievoorziening zo veel mogelijk steunt op hernieuwbare energiebronnen zoals o.a. zonne- en windenergie. Wij pleiten al jaren voor een andere financieringsvorm van deze verplichtingen. Dit zou tot een verdere daling van de elektriciteitsdistributienettarieven moeten leiden.”

FEBEG deelt de visie van de VREG om het gewicht van de ODV's (Openbare Diensten Verplichtingen) in de elektriciteitsfactuur te verminderen. FEBEG zit op dit punt op dezelfde golflengte. Marc Van den Bosch, general manager FEBEG: "Elektriciteit is een energiedrager van de toekomst, koolstofvrij en zeer efficiënt. De hoge kost van de ODV's op de elektriciteitsfactuur is een nadeel voor elektriciteit en vormt een rem voor  de elektrificatie van het energiesysteem ".