Leveranciers tussen hamer en aambeeld
Het is een zeer woelige periode voor de energiesector met hoge prijzen die zowel de klanten als de energiebedrijven teisteren. De hoge prijzen en de onzekerheid zorgen voor heel wat vragen van en problemen bij klanten.
Leveranciers bieden transparantie aan de klanten
De energieleveranciers bieden maximale transparantie aan hun klanten onder andere via de klantenportalen waar klanten simulaties kunnen maken van hun jaarafrekening, hun voorschotten kunnen aanpassen en in sommige gevallen ook direct een betaalplan kunnen bepalen in geval van betaalproblemen. Ook worden applicaties aangeboden waarbij het energieverbruik dagelijks kan opgevolgd worden.
FEBEG is uiteraard bereid om met de Staatsecretaris voor Consumentenbescherming te overleggen om te kijken op welk vlak de transparantie nog verder kan verhoogd worden.
De leverancier prefinanciert
De energieleverancier koopt energie op voorhand aan op de energiemarkten, levert deze aan de klanten waarbij de klant de energie pas later betaalt. De voorschotfacturen worden berekend met als doel om een eindafrekening te bekomen die ongeveer gelijk is aan nul. Door de gestegen prijzen op de groothandelsmarkten zijn veel voorschotten momenteel te laag waardoor veel klanten hoge jaarafrekeningen ontvangen en de leverancier een hoge prefinancieringskost heeft.
Leveranciers leden in 2021 verlies en kampen momenteel met een liquiditeitscrisis
De leveranciers moeten niet alleen prefinancieren, zij zijn ook verantwoordelijk voor alle betalingen aan de netbeheerders, overheidsbelastingen en -heffingen, groenestroomcertificaten, enz., dit ook wanneer de klant niet betaalt. Uit het rapport van het EU-agentschap van de regulatoren ACER[1] blijkt dat de Europese energieleveranciers tweede helft 2021negatieve marges lieten optekenen. Eenzelfde resultaat blijkt uit een analyse van SIA-Partners voor de Belgische markt. De Belgische energieleveranciers hadden in 2021 een gezamenlijk verlies van -0,47%. Ook voor 2022 is de situatie negatief en verwachten de leveranciers negatieve cijfers. Op EU-vlak zien we dat heel veel steun wordt toegekend aan energiebedrijven om de continuïteit van de werking te waarborgen.
Over FEBEG
FEBEG, de federatie van Belgische elektriciteits -en gasleveranciers, vertegenwoordigt de producenten van elektriciteit, de handelaars en leveranciers van elektriciteit en gas evenals de laboratoria in de elektriciteits- en gassector. FEBEG heeft 35 effectieve leden, die rechtstreeks circa 7.400 personen te werk stellen en een omzet van om en bij de 16,5 miljard EUR vertegenwoordigen (2021).
Perscontacten:
Marc Van den Bosch, General Manager en woordvoerder FEBEG
marc.vandenbosch@febeg.be I +32 2 500 85 80 I +32 497 30 98 79
Stéphane Bocqué, Communication Manager van FEBEG
stephane.bocque@febeg.be I +32 (0)2 500 85 85 I +32 475 75 19 66
[1] The European Union Agency for the Cooperation of Energy Regulators (ACER)