Innovatie & transitie

Business case

Burgers en scholieren bezoeken de bouwwerven van windmolens

Windturbines, we zien ze dikwijls vluchtig en van ver, zonder er het fijne van te weten, noch er de geheimen van te kennen. Om iedereen toe te laten er meer van te weten te komen, organiseert een ontwikkelaar van windmolens, lid van FEBEG, jaarlijks bezoeken op de bouwwerven van zijn windturbines in opbouw.

Windmolens van nabij ontdekken door burgers erbij te betrekken

Een bezoek op het terrein is een uitgelezen kans om van nabij de voordelen van de windenergie te ontdekken en om burgers te informeren overdeze gedecentraliseerde productievorm van energie. Tijdens de drie laatste jaren hebben meer dan 6.500 bezoekers de  werven in Riemst/Bilzen, Assenede en Brugge bezocht tijdens de ‘Openbedrijven dag’.

De scholen blijven niet aan de zijlijn staan. Er worden speciale bezoekdagen georganiseerd voor leerlingen van 12 jaar, begeleid door hun leraar. Zij ontdekken het belang van hernieuwbare energie, leren wat windenergie is en wat de voordelen ervan zijn, kunnen een blik werpen op het interieur van een mast. Maar de sensatie was de virtuele klim in de windturbine waardoor elke bezoeker zelf kon ervaren hoe het voelt om op een gondel te staan.  

Deze lokale initiatieven versterken de betrokkenheid en de steun van de burgers voor projecten van hernieuwbare energie.

#Energy4Cities

Bezoek hier een educatieve pagina over hernieuwbare energie.

 

#A2D3F3
Donker

Recente cases

Innovatie & transitie

Als eigenaar van 3.700 woningen, heeft de Foyer Anderlechtois een partnerschap aangegaan met een FEBEG-lid om haar energiefactuur en de ecologische voetafdruk van haar gebouwen te verminderen. Het betreft een multi-sites energieprestatiecontract dat op dit vlak een primeur is voor de sociale huisvesting in België.

Innovatie & transitie

De FEBEG leden zijn actief in de ontkoling van de gassector.
ENGIE is een wereldwijd geëngageerde energiegroep. Een van de strategische assen van de groep is de ontwikkeling van groene waterstofoplossingen, op industriële schaal, ten behoeve van de regionale en wereldwijde markten.

Innovatie & transitie

Met de ondertekening van het Burgemeestersconvenant gingen lokale besturen de uitdaging aan om de klimaatdoelstellingen van de Europese Unie te behalen, en zelfs te overtreffen. Londerzeel en Meise sloegen de handen in elkaar en sloten gezamenlijk een energieprestatiecontract (EPC) af met een private partner. Dit contract zal in aanzienlijke mate bijdragen aan het behalen van de vastgelegde objectieven.