Injectietarieven

De elektriciteitsproducenten die hun productie in Elia's Belgische transmissienet inbrengen, betalen een injectietarief.

FEBEG pleit voortdurend voor de afschaffing van dit injectietarief, dat de variabele kosten van de Belgische centrales rechtstreeks verhoogt. Het injectietarief vertegenwoordigt een zwaar concurrentienadeel in vergelijking met de in de buurlanden waar ze niet of veel minder betalen om hun productie op het netwerk te injecteren.

In het belang van de gebruikers en de bevoorradingszekerheid is het absoluut noodzakelijk om dit concurrentienadeel te verminderen en de aantrekkelijkheid van België te verzekeren voor investeringen in productie-eenheden van elektriciteit.

We stellen ook vast dat de minder krachtige productie-eenheden die in de distributienetwerken injecteren ook een regionaal injectietarief betalen. Voor hernieuwbare energiebronnen verhogen deze bijkomende kosten eens te meer de behoefte aan ondersteuning.

Statistieken

 

Concurrentiehandicap

De illustratie toont de nadelige concurrentiepositie van de Belgische STEG-centrales (stoom- en gascentrale) in vergelijking met de buurlanden. In de voorbeelden gaat het over een kostenhandicap van bijna 2%.Twee soorten centrales worden geïllustreerd: deze met een rendement van 59% en deze met een rendement van 56%. De eerste verbruiken minder gas per geproduceerde MWh.

Load factor

De onderstaande afbeelding illustreert duidelijk dat de gascentrales weinig gebruikt worden in België (laag reële load factor) omwille van verschillende marktomstandigheden. Bij dezen horen ook de injectietarieven, die een grote concurrentiële handicap betekenen voor onze gaseenheden ten opzichte van hun concurrenten in buurlanden.

Donker

Nieuws

FEBEG reageert op de studie van de CREG over de rentabiliteit van de bestaande STEG-centrales in België

19/03/2018 | Artikel

FEBEG reageert op deze studie met een standpuntnota. Zij licht de theoretische aanpak van de CREG toe en brengt sterke nuanceringen aan in de conclusies van de studie.