Artikel

De fiscaliteit moet evolueren opdat het marktaandeel van de warmtepompen kan groeien.

21/11/2023

Een recente Europese studie op metaniveau analyseerde de prestaties van warmtepompen tijdens de koudste maand van het jaar (januari), op verschillende Europese breedtegraden. Conclusie: de COP van een warmtepomp is meer dan twee keer zo hoog als die van een conventionele ketel in periodes van intense kou en vorst. Ook blijkt dat er meer warmtepompen geïnstalleerd worden in de koudste landen (Scandinavië) dan in landen met een meer gematigd klimaat, zoals België.

Dit is een vrij positieve bevinding, die meer gezinnen zou moeten overtuigen om voor een warmtepomp te kiezen.

Maar dat is zonder rekening te houden met de prijs van verschillende energiebronnen in België. In haar memorandum voor de verkiezingen van 2024 dringt FEBEG er bij toekomstige regeringen op aan om energiebronnen te belasten volgens hun CO2-gehalte (minder CO2-uitstoot = minder belasting).

Dit is vandaag niet het geval, zoals de grafiek hieronder laat zien. Elektriciteit, hét speerpunt van decarbonisatie, is de zwaarst belaste energiedrager bij de thuisverwarming.

Dit betekent dat de efficiëntiewinst die de warmtepomp haalt (COP 3-4 over een jaarlijkse cyclus) momenteel de extra kosten door de elektriciteitsprijs niet kan compenseren.

Een eenvoudige TCO-berekening (Total Cost of Ownership) maakt dat gezinnen kiezen voor een verwarmingsoplossing die de CO2-uitstoot niet verlaagt en ongunstig is voor het klimaat. Vergeet ook niet dat een huishouden dat zijn verwarmingssysteem moderniseert of verandert, de gekozen energiedrager gemiddeld 15 jaar lang gebruikt.
 
Marc Van den Bosch, general manager FEBEG: «Regeringen moeten daarom een sterk en duidelijk investeringssignaal geven aan Belgische huishoudens en hen aanmoedigen om over te schakelen op warmtepompen. Het doel is om van hernieuwbare, koolstofarme brandstoffen de eerste keuze te maken voor huishoudens, zowel voor het klimaat als voor de kosten».
 
Ter herinnering: Thuisverwarming en warm water vertegenwoordigt 85% van de energiebehoeften van huishoudens. Bovendien gebruikt 87% van de huishoudens momenteel gas of olie als belangrijkste verwarmingsbron. (bron: FOD Economie - Analyse van het energieverbruik van Belgische huishoudens in 2020).