Innovatie & transitie

Business case

Groene waterstof uit hernieuwbare offshore windenergie (Eoly, Parkwind, Fluxys)

De FEBEG-leden zijn actief in de ontkoling van de gassector.
Eoly,
een dochteronderneming van de Colruyt-Groep , startte de beweging al heel vroeg met haar 'Don Quichote'-project, een demonstratieproject om hernieuwbare elektriciteit om te zetten in waterstof. Deze waterstof wordt ter plaatse rechtstreeks gebruikt om energie te leveren aan de vorkheftrucks die gebruikt worden in het belangrijkste distributiecentrum van Colruyt in Halle. Eoly is nu van plan om een fabriek op te richten voor de productie van waterstof uit hernieuwbare elektriciteit van het offshore windmolenpark Parkwind (ook een dochteronderneming van Colruyt).
 

Dit ambitieuze project, Hyoffwind genaamd, wordt uitgevoerd in samenwerking met Eoly, Parkwind en Fluxys. De fabriek zal gevestigd zijn in Zeebrugge en zal een capaciteit hebben van ongeveer 25 MW.

De partners voorzien het gebruik van deze groene waterstof vooral in de industriële en (zware) transportsector. Netbeheerder Fluxys zal ook de injectie van groene waterstof in zijn gasvervoersnet testen.
 
 
Download de presentatie (Noot van de redactie = presentatie gegeven door S. Windels tijdens de FEBEG-lunch over nieuw gas).
#A2D3F3
Donker

Recente cases

Innovatie & transitie

Windturbines, we zien ze dikwijls vluchtig en van ver, zonder er het fijne van te weten, noch er de geheimen van te kennen. Om iedereen toe te laten er meer van te weten te komen, organiseert een ontwikkelaar van windmolens, lid van FEBEG, jaarlijks bezoeken op de bouwwerven van zijn windturbines in opbouw.

Innovatie & transitie

Als eigenaar van 3.700 woningen, heeft de Foyer Anderlechtois een partnerschap aangegaan met een FEBEG-lid om haar energiefactuur en de ecologische voetafdruk van haar gebouwen te verminderen. Het betreft een multi-sites energieprestatiecontract dat op dit vlak een primeur is voor de sociale huisvesting in België.

Innovatie & transitie
Duurzaamheid

De gemeente Herugowaard, gelegen tussen Amsterdam en Friesland, is het terrein van het pilotproject "Energiekoplopers". 200 huishoudens in de wijk 'Stad van de Zon' testen samen met een energiebedrijf en een distributienetbeheerder de voordelen van lokale flexibiliteitsoplossingen.