Innovatie & transitie

Business case

Gemeenten moderniseren eigen gebouwen met beperkt eigen risico

Met de ondertekening van het Burgemeestersconvenant gingen lokale besturen de uitdaging aan om de klimaatdoelstellingen van de Europese Unie te behalen, en zelfs te overtreffen. Londerzeel en Meise sloegen de handen in elkaar en sloten gezamenlijk een energieprestatiecontract (EPC) af met een private partner. Dit contract zal in aanzienlijke mate bijdragen aan het behalen van de vastgelegde objectieven.

Werk maken van energie-efficiënte gebouwen

Gemeenten zijn eigenaar van heel wat gebouwen. Veel van deze gebouwen zijn verouderd, waardoor ze teveel energie verbruiken. Bovendien hebben de meeste gemeenten niet de nodige financiële middelen om energiebesparende investeringen uit te voeren. Renovatie wordt dan ook vaak uitgesteld.

Om aan hun engagementen in het kader van het Burgemeestersconvenant te voldoen, hebben Londerzeel en Meise een gemeenschappelijk energie-prestatiecontract gesloten met een private partner. Deze zal de gemeentelijke gebouwen renoveren, met de contractuele waarborg dat de voorziene energiebesparingen zullen gerealiseerd worden. Dit impliceert concreet dat, in het geval van bonus, de voordelen zullen verdeeld worden onder de gemeenten en de private operator en dat, in geval van malus, de private operator het verschil te zijner laste neemt. De gemeenten zullen het geld dat bespaard wordt door deze energie-efficiënte maatregelen kunnen gebruiken om de investeringen te kunnen afbetalen.

Er zijn verschillende en bijkomende werken voorzien in niet minder dan 18 gemeentelijke gebouwen. Zij omvatten tussenkomsten op vlak van isolatie, vernieuwing van de warmteproductie, hernieuwbare energieproductie en zelfs van waterbeheer (regenwater en gemeentelijk zwembad).

Dankzij deze integrale aanpak zullen de gemeenten van Londerzeel en Meise snel beschikken over moderne en energiezuinige gebouwen. Dit alles met beperkt eigen risico.  

 

#E3EDCA
Donker

Recente cases

Innovatie & transitie

De Grote Markt van Brussel is een van de uithangborden van de hoofdstad en wordt bij valavond nog aantrekkelijker. Om aan de duizenden bezoekers een optimaal visuele animatie te kunnen bieden, heeft de stad de belichting van dit UNESCO werelderfgoed patrimonium toevertrouwd aan een energie-partner.

Innovatie & transitie

De FEBEG leden zijn actief in de ontkoling van de gassector.
Bij het CO2-transport en -opslagproject 'Northern Lights' zijn drie partners betrokken (Equinor, Total en Shell), waarvan de eerste twee lid zijn van de FEBEG. De originaliteit van het project bestaat erin de CO2 die door talrijke partners en industriële sites wordt uitgestoten, op te vangen en per schip te vervoeren naar een een plaats waar het via een pijpleiding zal worden geïnjecteerd in een permanente opslagreservoir, (meerdere op lange termijn).

Innovatie & transitie
Duurzaamheid

In Gent worden veel openbare en privégebouwen via een stadsverwarmingsnet van ecologische warmte voorzien. Een dergelijk netwerk is bijzonder energie-efficiënt. Het maakt het mogelijk om op een duurzame en betaalbare manier energie te verkrijgen.