Consumentenbescherming

Consumentenakkoord
Alle Belgische consumenten worden beschermd door de algemene wetten op de consumenten-bescherming. Bovendien onderschrijven de leveranciers van FEBEG op vrijwillige basis het consumentenakkoord (Akkoord – De consument in de vrije gas- en elektriciteitsmarkt).
Op 28 juni 2017, ondertekenden de FEBEG leveranciers op het Ministerie van Economie de vierde versie van dit akkoord sedert de vrijmaking van de energiemarkt. Aanvankelijk regelde het akkoord operationele problemen gebonden aan de vrijmaking van de markten zoals verhuis en leveranciers-wissel.
Vervolgens is het akkoord geëvolueerd door bijkomende engagementen van de leveranciers op te nemen, zoals o.a. de jaarlijkse communicatie van het goedkoopste tarief.
“ Wij hebben een consumentenakkoord gewild dat anticipeert op de uitdagingen van de energietransitie en dat aan de Belgische energieverbruikers een niveau van transparantie en bescherming biedt dat ongeëvenaard is in Europa. Dankzij dit vrijwillig engagement van de leveranciers zal de consument nog beter uitgerust zijn om zelf zijn keuze te maken uit het aanbod, in functie van zijn verbruik en zijn voorkeuren. ”
Rechtstreekse verkoop
Sommige leveranciers gebruiken het kanaal van deur-aan-deur verkoop. In 2017 heeft minister van Economie Kris Peeters een gedragscode opgesteld voor de deur-aan-deur verkopers.
Deze code werd opgesteld in samenwerking met de sectorale vereniging Belgian Direct Sales Organisation (BDSO). Er wordt beoogd om alle vormen van direct sale te reglementeren, waaronder ook de deur-aan-deur verkoop.
De zelfregulering van de sector van de partners van de diensten verkoop deur-aan-deur is uitstekend nieuws. De energieleveranciers die binnen FEBEG verenigd zijn, onderschrijven deze gedragscode, voor zoverre deze toelaat om de kwaliteit van hun verkoopprocedure van deur-aan-deur verkoop te erkennen en de verbeteren.
Federale ombudsdienst voor energie
De leveranciers van gas en elektriciteit doen er alles aan om hun klanten tevreden te stellen. Het gaat hier niet enkel om hun beroepseer maar ook om een noodzaak binnen een sterk concurrentiële en dynamische markt.
In enkele zeldzame gevallen (in verhouding tot het aantal behandelde klanten: meer dan 8 miljoen leveringspunten van gas en elektriciteit), duiken er geschillen op tussen de klant en zijn leverancier.
Indien de klant, na te hebben geprobeerd om het geschil te regelen met zijn leverancier, zich nog steeds benadeeld voelt, heeft hij de mogelijkheid om een klacht in te dienen bij de Ombudsdienst voor Energie.
Deze autonome federale dienst is bevoegd voor de verdeling van de vragen en klachten betreffende de werking van de markt van elektriciteit en aardgas en voor de behandeling van elk geschil tussen een eindklant en zijn leverancier. De ombudsman van Energie publiceert jaarlijks een activiteitsverslag.
Rol van de regulatoren
De regulatoren van de gas- en elektriciteitsmarkten houden een oogje in het zeil, de CREG op federaal vlak, evenals de VREG, CWaPE en BRUGEL op regionaal vlak. CREG que régionale VREG, CWaPE, BRUGEL.
Zij waken over het respecteren van de transparantie en de concurrentie op de markten van elektriciteit en aardgas en houden steeds rekening met de fundamentele belangen van de verbruikers.